De mens kan nog veel leren van de mier.
De mens beschouwd zich zelf op deze aardbol als intelligentste vorm van leven. Dat mag wel zo zijn, maar wat het duurzaam gebruik van de aarde betreft lijkt het als of we lager ontwikkeld zijn en nog veel kunnen leren van onze dierlijke levensgenoten. Als we de onderstaande afbeelding bekijken kunnen we nog een hoop leren van de mieren rondom ons gedrag en gebruik rondom transport en de ruimte. Biomimicry is daarom een waardevolle insteek voor de toekomstige benadering van de aarde, waarbij men in diverse wetenschappen en ontwerp praktijken naar oplossingen voor menselijke/maatschappelijke problemen zoekt door het nabootsen van oplossingen uit de natuur.
Verspilling van ruimte
Mensen die met de auto naar hun werk pendelen brengen een enorme hoeveelheid tijd door met het staren naar achterlichten. Er is geen manier waarop ze het verkeer voor hen kunnen ontwijken. Maar hoe zit het met de fiets forensen? Deze groep van Letse fietsers liet op een krachtige manier tijdens een demonstratie zien welke grote footprint autoforensen in de ruimte achterlaten die slechts met één persoon het auto besturen.
De vier fietsers met frameworks in vorm van auto’s aan hun fiets geïnstalleerd trokken de aandacht in het lokale verkeer in Riga om te laten zien hoeveel ruimte ze innemen op hun dagelijkse woon-werkverkeer. Het verschil laat duidelijk zien als deze fietsers een auto zouden besturen ze serieus zouden bijdragen aan de ‘verstopping’ en vervuiling van de openbare ruimte.
Dit is een geweldige en originele manier om de impact van auto’s in de stedelijke ruimte tastbaar te visualiseren, maar het is ook niet nieuw. De afdeling planning van de Gemeente Münster in Duitsland creëerde al in 1991 een beeld van drie poster om visueel de impact te vergelijken van 72 mensen op de fiets, in de auto of in een bus.
Verhuizen met je fiets – in andere werelddelen kan dit.
In het begin van dit artikel hebben we de natuur als inspiratiebron genoemd. Soms kunnen we ook met verwondering en respect naar sommige inwoners van andere continenten kijken hoe een hoeveelheid spullen op een duurzame manier getransporteerd kan worden. Echter terug in de tijd zullen we in de westerse wereld niet gaan. Technologie en een ander gedrag zullen wel kernbegrippen moeten worden voor een duurzaam vervoer in de toekomst.