Ik vind dat wij als StadsLab Luchtkwaliteit ook positie in moeten nemen betreffende de Roetveeg Piet.
Ikzelf ben tegen, omdat roet niet goed is. Ik ben serieus. Ik vindt dat er geen positieve en feestelijke associatie aangemaakt moet worden tussen kinderen en het fenomeen roet.
Kwaad makend ieder jaar dat domme gedoe met die Roetpieten. Van alle uitstoot bevat Roet de grootste hoeveelheid dodelijke fijnstof pm2,5. Hoe kunnen die Pieten trouwens al onder het roet in Nederland aankomen als ze nog geen schoorsteen zijn in geweest? Ach, natuurlijk, de stoomboot! Stoomboten, daar moeten we de kinderen ook over voorlichten. Of beter gezegd, de roetboot. Boten en schepen zijn onze meest vervuilende vervoersmiddelen.
Zelf ben ik voorstander van CO2 neutrale Pieten, Pieten op zon- en windenergie. Of laten we met de tijd meegaan: Robot Pieten, vernuftige machientjes (in de kleuren goud, brons, zilver, en hout) die onvermoeid de daken over klauteren. Laat die zwarte vegen op de snoet van piet geen roet zijn, maar smeerolie uit de machinekamer, leg een technische associatie, er is toch altijd iets mis met de pakjesboot? Of is dat te ingewikkeld voor een feestje? We komen technische handjes te kort in Nederland, Stimuleer de liefde voor techniek!
Volgende week kijken we naar de interessante vraag: Kunnen we de kerstbomentraditie verduurzamen? En draagt dit bij aan het sneller vergroenen van onze binnensteden? En ook: wat zijn de milieu effecten van het nieuwjaarsvuurwerk?
door: Stoffel